Minä pidän suuresti hunajan ja sitruunan makuyhdistelmästä ja niinpä innostuin hurjasti raakakakkureseptistä jonka löysin Superlemon-blogista. Hunajaiset sitruunaleivokset (pähkinätön) (<-linkki), kuulosti ihanalta, mutta koska en liiemmin pidä kookoshiutaleista tai kookosrouheesta päätin tehdä idean pohjalta oman versioni hunajaisesta raakakakusta. Minun versiostani ei tullut kuitenkaan niin kaunis kuin Superlemon-blogissa, sillä maustevarastostani ei löytynytkään kurkumaa, jonka avulla olisin voinut tehdä kakkuun kauniita keltaisia raitoja. Maku oli kuitenkin ihana ja sehän se taitaa olla se tärkeämpi seikka.
Mutta heille, jotka eivät syystä tai toisesta voi syödä pähkinöitä, suosittelen tutkimaan yllä mainittua Karitan pähkinätöntä reseptiä, sillä raakakakkuja voi toki tehdä myös ilman pähkinöitä.
Tein kakun halkaisijaltaan 24 cm irtovuokaan. Mikäli haluat että kakusta tulee korkeampi, suosittelen käyttämään pienempää vuokaa.
Hunajainen sitruunaraakakakku Sandran tapaan
Pohja:
4 dl liotettuja manteleita (mieluiten yön yli, minä liotin työpäivän verran eli reilun 8 tuntia)
7 kuivattua taatelia tai tuoreita taateleita (liota kuivatut taatelit pienessä vesimäärässä 15-30 minuuttia)
1/2 tl vaniljajauhetta
hyppysellinen hyvälaatuista suolaa (esimerkiksi ruususuolaa)
Kaada liotetut mantelit siivilään, huuhtele ne hyvin ja jätä ne valumaan hetkeksi. Voit sillä aikaa valmistaa täytteen. Mikäli haluat, voit kuivata mantelit esimerkiksi kuivurissa. Minä en malttanut kuivattaa manteleita, vaan prosessoin ne kosteina monitoimikoneessa yhdessä liotettujen taateleiden, vaniljajauheen ja suolan kanssa sopivaksi massaksi. Massa saa jäädä rouheaksi, jotta pohjassa on mukavasti purutuntumaa. Tee kuitenkin oman makusi mukaan. Massa on sitten valmista, kun pystyt muotoilemaan sen lusikan avulla tiiviiksi massaksi irtopohjavuoan pohjalle, raakakakun pohjaksi. Muista laittaa leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle.
Hunajainen sitruunatäyte:
2 dl cashewpähkinöitä (liota reilussa vesimäärässä 1-2 tuntia, jopa 4 tuntia)
1 tlk luomukookosmaitoa
1,5 dl raakakaakaovoita sulatettuna (sulata varovasti, ettei lämpötila ylitä 41 astetta)
2 luomusitruunan mehu
1 luomusitruunan kuori hienoksi raastettuna
2-4 rkl kotimaista hunajaa
ripaus hyvälaatuista suolaa
1/2 tl vaniljajauhetta
1/2 rkl psylliumkuitua (tarkkaile täytteen koostumusta ja tarvittaessa lisää psylliumin määrää)
Sekoita monitoimikoneessa kaikki täytteen ainekset tasaiseksi ja sileäksi massaksi. Maistele täytettä ja lisää tarvittaessa makeutusta, sitruunamehua tai vaikka vaniljajauhetta. Psylliumkuitujauheen tarkoitus on jämäköittää täytettä, jotta kakku olisi hyvin leikattava. Mikäli täyte vaikuttaa liian löysältä voit kokeilla lisätä psylliumjauheen määrää.
Peitä kakkuvuoka huolellisesti kelmulla ja laita kakku jääkaappiin tekeytymään. Kakkua voi maistella, kun se on saanut tekeytyä yön yli, mutta parhaimmillaan se on minun mielestäni, kun se on saanut tekeytyä noin vuorokauden verran.
Mikäli kakun täyte on liian löysää, kokeile laittaa kakku hetkeksi pakastimeen, jotta saat leikattua paremmin kakusta annospaloja.
Aurinkoisin raakaherkkuterveisin
Sandra*
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti