f

27.7.2014

Hellepäivän kanakeitto

Helteiden helliessä on tärkeää muistaa oikean ja kunnollisen nesteytyksen tarpeellisuus. Kun päivät pitkät viettää ulkona, täytyy muistaa juoda vettä erityisen paljon. Välillä liiallinen veden juonti saattaa kuitenkin tehdä kotvelon olon, kun se huuhtoo mennessään suoloja elimistöstä. Koivulehdossa hellepäivien herkuksi on muodostunut jääkaappikylmä vesimeloni, joka raikastaa ihanasti kuumuuden keskellä ja ravitsee kehoa hikoilun jäljiltä sopivasti, jolloin pääkipu ja huono olokin ovat helpommin estettävissä. 



























Helleaallon mainingeissa Koivulehdon ruokalista on pitkälti muodostunut erilaisten keittojen ympärille. Ihanat kesäpäivät täytyy viettää mahdollisuuksien mukaan ulkosalla ja keittiössä hääräämiselle ei tunnu oikein löytyvän aikaa eikä mielenkiintoa. Olenkin joka toinen päivä tehnyt ison kattilallisen keittoa, josta olemme syöneet koko perhe ainakin kahtena päivänä. Näin ollen ruuanlaittokin on loman kunniaksi hiukan helpottunut. Keitot ovat myös helteisinä päivinä mukavaa syötävää, kun ruokahalukaan ei välttämättä ole mitä parhain. Keittoruoka on kevyttä syötävää, ja mikä tärkeintä, samalla tulee kuin huomaamatta nautittua lisäannos nestettä. Tekee keholle hyvää saada hikoilun jälkeen ravintorikasta nestettä keittoliemen muodossa.

Tämä kanakeitto syntyi eräänä kuumana kesäpäivänä, kun taas oli sovellettava kaapin sisältöjen mukaan apetta nälkäiselle perheelle. Mielestäni tämä keitto muistutti kovasti thaimaalaista kanakeittoa, ja reseptiä voisikin soveltaa lisäämällä thaimaalaisia mausteita mukaan. Huomatkaa, että ainesmäärät ovat karkeita arvioita, sillä heittelin keittoainekset täysin summan mutikassa kattilaan. Maistelkaa ja tarkkailkaa siis omaa keittoanne ja lisätkää nestettä ja mausteita oman makunne mukaan. Tein keittoa myös todella ison annoksen, joten säätäkää esimerkiksi veden määrä teidän tarpeisiinne sopivaksi.





























Hellepäivän kanakeitto Koivulehdossa:

1-2 pkt broilerin fileesuikaleita
noin 3-4 litraa vettä
2-3 dl kuorettomia hirssinjyviä
2-3 dl basmatiriisiä
1/2 pieni luomuvalkokaali
2-3 punaista paprikaa
2-3 luomusipulia
1 pss suikalejuureksia
1-2 prk kuohukermaa (á 2 dl)
suolaa, currya, garam masala -maustetta, mustapippuria, hunajaa tai intiaanisokeria, paprikamaustetta

Ruskista pannulla broilerin fileesuikaleet. Pese kasvikset huolellisesti. Pilko valkokaali pieniksi, ohuiksi suikaleiksi. Pilko myös paprikat ja sipulit. Lisää kaikki kasvikset pannulle kypsymään. Laita vesi kattilaan ja lisää kiehuvaan veteen hiukan suolaa sekä hirssinjyvät. Lisää mausteet pannulle ja pyöräytä aineksia muutaman kerran. Lisää pannulta maustetut fileesuikaleet ja kasvikset sekä basmatiriisi kattilaan. Anna keiton kiehua ja lisää lopuksi kuohukerma. Keitä keitto kypsäksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.





Helteisin terveisin Sandra*

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti