f

2.5.2014

Kung Fu Panda -keksejä ja tomaattileipää

Vapaapäivän kunniaksi meillä oli tänään leivontapäivä. Leivoimme lasten kanssa yhdessä suklaahippukeksejä ja tomaattileipiä isin ollessa päivän töissä.

Lapset olivat innokkaita leipureita, ja suosituimmat puuhat olivat suklaan pilkkominen veitsellä ja tomaattien soseuttaminen sauvasekoittimella. Erityisesti tomaattien soseuttaminen mössöksi sai aikaan makeat naurut. 



























Suklaahippukeksien reseptin löysin Wicked sweet kitchen -blogista, josta kyseisen ohjeen variaatioitakin löytyy useita. Loistava resepti jolla saimme aikaiseksi niin hyviä keksejä, että kaupasta ei kyllä löydy näiden veroisia herkkupaloja. Meidän tekemämme keksit sisälsivät maitosuklaata ja valkosuklaata. Maitosuklaa meillä oli Panda-merkkistä, josta nuorimmainen johti näppärästi otsikossa esiintyvän nimen näille kekseille.

































Alkuperäisen ohjeen löydät Wicked sweet kitchen -blogista, ja blogin nimi toimii linkkinä alkuperäiseen ohjeeseen. Minä tein reseptiin pari muutosta. 

Chocolate chip cookies by Sandra:

170 g huoneenlämpöistä voita
150 g fariinisokeria
50 g sokeria
1 kananmuna
150 g Sunnuntai Gluteeniton Jauhoseosta (tai 200 g)
100 g vehnäjauhoja (tai 50 g)
(voit tietysti käyttää myös 250 g vehnäjauhoja, kuten alkuperäisessä ohjeessa neuvotaan)
1 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria (Meiran vaniljasokeria)
1/4 tl suolaa
100 g Rainbow valkoista leivontasuklaata
130 g Panda maitosuklaata

Ota voi ajoissa huoneenlämpöön. Pilko suklaat karkeaksi rouheeksi veitsellä. Sekoita jauhot, ruokasooda, vaniljasokeri ja suola keskenään kulhossa.

Vaahdota pehmennyt voi ja sokerit keskenään toisessa kulhossa. Lisää joukkoon muna ja vatkaa sekaisin. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääntele suklaarouhe sekaan lastalla tai lusikalla, ja laita taikina 30 minuutiksi jääkaappiin lepäämään.

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Ota lusikalla reiluja nokareita taikinasta ja muotoile niistä palloja. Asettele taikinapallot leivinpaperilla vuoratulle pellille. Jätä taikinapallojen väliin reilusti tilaa, koska keksit leviävät uunissa melko lailla. Älä kuitenkaan litistä palloja.

Paista keksejä uunin keskitasolla 12-14 minuuttia. Keksit saavat jäädä keskeltä mukavan pehmeiksi ja sitkeiksi. Anna jäähtyä rauhassa pellillä 5-10 minuuttia ja nosta sen jälkeen ritilän päälle.

Kung Fu Panda -keksit ovat ehdottomasti parhaita suklaahippukeksejä mitä Koivulehdossa on maisteltu! Ne muistuttavat maultaan erehdyttävästi Bastogne-keksejä, jotka puolestaan sattuvat olemaan rouva Hulabaloon lempikeksejä.




























Tomaattileivän ohje löytyy hienosta Lindin keittiö -keittokirjasta, jonka olen saanut lahjaksi vuosia sitten. Lindin keittiö -kirjan on tehnyt Maria Berg, joka toimii Linds Kök kasvihuoneravintolan (linkki) ideanikkarina ja keittiön hengettärenä. Kasvihuoneravintola sijaitsee Närpiössä, ja harmikseni täytyy tunnustaa että vielä en ole käynyt kyseisen ravintolan antimia maistamassa. 



























Tomaattilimppu á la Linds Kök
4 leipää

1 kg kypsiä tomaatteja
1 1/2 dl siirappia
1 1/2 dl vettä
50 g hiivaa
1 dl rusinoita
1 1/2 rkl fenkolia
3 dl ruisjauhoja
14-18 dl vehnäjauhoja (määrä riippuu tomaattien mehukkuudesta)
2 tl suolaa


Tomaattilimppu Sandran twistillä:

1 kg kypsiä terttukirsikkatomaatteja
1 dl hunajaa (koska siirappia ei ollut)
1 1/2 dl vettä
2 pss kuivahiivaa
1 kourallinen tuoretta basilikaa (rusinoita ei ollut)
3 dl luomuruisjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
noin 14 dl Sunnuntai Tumma Gluteeniton Jauhoseosta
2 tl suolaa


Huuhtele tomaatit ja poista niistä kannat. Soseuta kuorimattomat tomaatit tehosekoittimessa tai sauvasekoittimen avulla. Lisää siirappi (tai hunaja), rusinat (tai tuore silputtu basilika), suola ja fenkoli (minä jätin fenkolin pois). Anna seoksen vetäytyä kolmisen tuntia.

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää seokseen. Lisää taikinaan jauhot ja vaivaa taikina. Anna taikinan kohota noin 40 minuuttia.

Muotoile taikinasta neljä limppua, minä muotoilin limput öljytyin käsin ja käytin avokadoöljyä. Anna limppujen nousta 30 minuuttia.

Pistele limput haarukalla ja sivele päälle siirappivettä. Minä jätin tämän vaiheen tekemättä.

Paista limput uunissa 175 asteessa noin 45 minuuttia.










































Nämä tomaattilimput ovat todella herkullisia!




Mukavaa viikonloppua!
Sandra*


2 kommenttia:

  1. Aijai kun on taas ihania reseptejä!
    Kokeilen niitä heti huomenna, onneksi on kaikkia tarvikkeita kotona! :)

    VastaaPoista
  2. ;) Nämä oli niin hyviä että tuli kyllä syötyä aivan liikaa. ;)

    VastaaPoista