f

21.4.2014

Pääsiäisburgerit


Koivulehdossa on vietetty pääsiäistä leppoisasti nauttien. Olemme nauttineet perheen yhteisestä ajasta, herkullisesta ruuasta ja erityisesti ulkoilusta upeassa säässä. Ulkosalla on kuopsutettu ja rapattu pihaa, nautittu auringonsäteistä, grillattu ensimmäiset makkarat ja syöty ne aurinkoisella terassilla. 

Hommat on tällä hetkellä ulkoistettu sen verran tehokkaasti, että aikaa ei ole löytynyt edes blogini päivityksiin. Perjantaina Koivulehdon keittiössä valmistettiin jo aiemmin mainitsemani lammasburgerit ja maalaisranskalaiset. Ennen kuin minunkin tieni vie taas pihapuuhiin, naputtelen teille burgereiden ohjeen.

Parisen viikkoa sitten selailin erästä lempikirjoistani 'Strömsö Parhaat palat',  jonka ovat toimittaneet toimittaja Maria Sandin ja valokuvaaja Patricia Rodas. Kirjasta löytyy makea ohje lammaspurilaisista, ja päätin kokeilla niitä pääsiäisen ruokalistallemme. Alla olevat ohjeet ovat alkuperäisiä, kirjan mukaisia ohjeita. Tein resepteihin kuitenkin joitakin omia muutoksia ja olen maininnut ne reseptien yhteydessä erikseen.

Kirjan kuva julkaistu kustantajan luvalla.


Valkosipulinen lammaspurilainen ja maalaisranskalaiset:

Juustosämpylät (4 kpl)

2 dl vettä
25 g hiivaa
5 dl vehnäjauhoja
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
juustoraastetta

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi, murenna hiiva joukkoon ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut nesteeseen. Lisää jauhot, öljy ja suola. Vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan nousta liinalla peitettynä tunnin ajan. Vaivaa taikinaa leivinpöydällä ja muotoile siitä 4 yhtä suurta sämpylää. Ripottele niiden päälle juustoraastetta ja paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Minä tein hampurilaissämpylät hyväksihavaitulla ohjeella, jonka löydät täältä. (<- linkki)

Pihvit

600 g lampaan jauhelihaa
1 reilu rkl dijonsinappia
suolaa, mustapippuria
voita tai öljyä paistamiseen
8 viipaletta kermajuustoa

Sekoita lampaan jauheliha, dijonsinappi, suola ja pippuri. Muotoile pihvit ja paista niitä voissa tai öljyssä noin 7 minuuttia molemmin puolin. Pihvit saavat olla mielellään hiukan raakoja keskeltä. Laita jokaisen pihvin päälle juustoviipale sulamaan.

Minä tein jauhelihamassan kaksinkertaisena, ja muotoilin pihvit leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paistoin pihvejä uunissa kiertoilmalla 230 asteessa 20 minuuttia. Pihvit olivat kokonaan kypsiä, mutta mahtavan pehmeitä ja mehukkaita. Laitoin jokaisen pihvin päälle viipaleen kermajuustoa.

Kastike

2 dl ruokajogurttia
2 puristettua valkosipulinkynttä
(suolaa ja pippuria)

Valuta jogurtti kahvisuodattimessa ja sekoita valkosipuli joukkooon. Mausta halutessasi suolalla ja pippurilla. 

Tein kastiketta kaksinkertaisen määrän, ja se määrä riitti juuri ja juuri kymmeneen hampurilaiseen. Valutin jogurttia noin kaksi tuntia jääkaapissa ja maustamisen jälkeen annoin kastikkeen makuuntua jääkaapissa vielä parin tunnin ajan.

Maalaisranskalaiset Strömsön tapaan

8 suurta perunaa
öljyä friteeraukseen
suolaa, pippuria

Pese perunat ja kuori ne veitsellä niin, että kuorista tulee melko paksuja – juuri kuoret friteerataan. Laita perunankuoret likoamaan veteen ja pese ne. Friteeraa kuorisuikaleita 160-asteisessa öljyssä, kunnes ne ovat pehmeitä. Laita ne talouspaperin päälle jäähtymään. Ennen tarjoilua kuoret friteerataan nopeasti vielä kerran, jotta ne saavat kauniin värin. Muista suolata ja pippuroida perunat.

Maalaisranskalaiset Koivulehdon tapaan

2 kg luomuperunoita pestynä ja kuorittuna

Perunat suikaloidaan ja keitetään suolalla maustetussa vedessä noin 7-10 minuuttia. 
Kun perunat ovat lähes kypsiä, kaada keitinvesi pois ja anna perunoiden "kuivahtaa" hetki kattilassa ilman kantta.

Kun perunat ovat hiukan jäähtyneet, lisää perunoiden joukkoon hyvää oliiviöljyä, hiukan suolaa, pippuria ja paprikamaustetta. Pyörittele perunoita varovasti, jotta saat mausteet sekoittumaan kunnolla. Levitä ranskalaiset uunipellille ja paista 230-250 asteisessa uunissa kiertoilma-asetuksella 25-35 minuuttia. 

Tein tällä tavalla maalaisranskalaisia ensimmäistä kertaa Koivulehdon keittiössä, ja ne olivat menestys. Erityisesti lapset pitivät näistä ranskalaisista kovasti.

Muuta

12 suolakurkkuviipaletta
8 siivua rapeaksi paistettua pekonia
ohuiksi renkaiksi leikattua punasipulia
jäävuorisalaatin lehtiä
friseesalaattia tms.
tomaattiviipaleita

Koivulehdossa hampurilaisia tehtiin 10 kappaletta, joten meidän tarvikelistamme ainesmäärät olivat hiukan suuremmat kuin yllä mainitut.

Suolakurkkuviipaleiksi ostin amerikankurkkuviipaleita, koska ne ovat hiukan makeampia eikä niissä ole pistävää etikanmakua.

Pekonia paistettiin yksi tuplapaketti eli yhteensä 340 grammaa.

Leikkasin ohuiksi renkaiksi luomupunasipulia ja ripottelin hyvin niukasti sokeria niiden päälle. Sipulit kannattaa leikat hyvissä ajoin, jotta väkevyys niissä ehtii hiukan tasaantua.

Salaatinlehtiä laitoimme kaksi jokaista hampurilaista kohti, ja tomaattiviipaleita leikkasin terttutomaateista, jotka ovat mahtavan makeita maultaan.

Nämä lammaspurilaiset olivat menestys! Jokaiselle meistä lampaan jauheliha oli uusi, mutta erittäin miellyttävä tuttavuus. Pihvit olivat todella maukkaita ja pehmeitä. Yllätyksekseni kukaan ei nyppinyt hampurilaisten välistä mitään pois, sillä makukokonaisuus oli niin täydellinen.



Jälkiruuaksi tein tyrni-valkosuklaamoussea Harri Syrjäsen ohjeella, jonka hän esitteli Saaristoruokaa-ohjelmassaan. Alkuperäinen resepti löytyy täältä. Ohjelmassa Harri Syrjänen tarjoili moussen grillattujen aprikoosien kanssa, mutta minä suunnittelin korvaavani aprikoosit persikkalohkoilla. 


Jälkiruuan syötyämme muistin, että persikat unohtuivat lautasilta! Mousse oli todella hyvää, mutta persikat olisivat varmasti raikastaneet sitä sopivasti. Ohje oli maukas ja helppo toteuttaa.

Tyrni-valkosuklaamousse ja grillattuja aprikooseja:

Tyrnisiirappi

1 dl tyrnimarjoja
1 dl sokeria
0,5 dl vettä

Mittaa vesi, sokeri ja tyrnimarjat kattilaan ja anna kiehua noin 5 minuuttia. Siivilöi siirapista marjat pois ja jäähdytä.

Tämä siirappi oli todella hyvää, ja sitä voisi syödä vaikka vaniljajäätelön kera. Lämmin tyrnisiirappi kylmän vaniljajäätelön kanssa olisi varmasti hyvä yhdistelmä.


Tyrni-valkosuklaamousse

200 g rouhittua valkosuklaata
2 dl kermaa
2 rkl tyrnisiirappia

Lämmitä kerma kattilassa kiehuvaksi ja kaada se rouhitun suklaan joukkoon koko ajan sekoittaen. Sekoita massa tasaiseksi ja lisää lopuksi jäähtynyt tyrnisiirappi. Laita seos jääkaappiin jäähtymään noin kolmeksi tunniksi. Vatkaa jäähtynyt valkosuklaakermaseos sähkövatkaimella vaahdoksi. Tarjoile mousse grillattujen aprikoosien ja tyrnisiirapin kanssa.

Grillatut aprikoosit

4 kpl aprikooseja
0,5 dl tyrnisiirappia

Halkaise aprikoosit ja sekoita tyrnisiirapin kanssa sekaisin. Grillaa aprikoosit nopeasti grillissä ja tarjoile valkosuklaamoussen kanssa. 




Lopuksi vielä iki-ihania kukkakuvia. Nyt riennän ulos tekemään pihahommia, mun kaiffarit meni jo.





Pääsiäisterveisin Sandra*

2 kommenttia:

  1. Kiitos maalaisranskalaisten reseptistä!
    Reseptisi innoittamana kokeilin minäkin valmistaa ranskiksia uunissa.
    Minulla oli jääkaapissa perunoita, jotka oli keitetty höyryssä kuorineen ja keittämisen jälkeen kuorittu. Suikaloin perunat, pyörittelin ne mausteöljyssä ja levitin uunipellille.
    Paistoin neuvomallasi tavalla. Niistä tuli taivaallisia! Suosittelen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tykkäsitte reseptistä! Joskus voisi kokeilla niin, että pesee perunat huolellisesti ja keittää ne kuorineen. Suikaloi perunat sitten kuorineen päivineen ranskalaisiksi, ja paistaa uunissa. Useinhan maalaisranskalaisissa on se kuori mukana. :)

      Poista