f

18.4.2017

Pääsiäisen lamburgerit

Pääsiäistä vietimme rennosti ja huokaisimme hyvän omantunnon kera. Mummu ja pappa Hulabaloo hoitivat päävastuun tämän porukan pääsiäismuonituksesta, mutta jo perinneruuan maineen saaneet lammashampurilaiset sentään tarjoiltiin tänäkin pääsiäisenä Koivulehdossa. Lampurilaisia, kuten poikani asian kiteytti, odottivat vesi kielellä ihan jokainen, lapsista isovanhempiin. Eikä suotta, sillä vatsa ja makuhermot ravittuina velipoikakin totesi, että nämä lamburgerit ne jalostuvat vuosi vuodelta aina vaan herkullisemmaksi kokonaisuudeksi. Siinä on jo kylliksi syytä naputella tämän vuoden pääsiäisburgereiden ohje blogin muistiin.
























Tänä vuonna lampurilaisten valmistelu aloitettiin valmistamalla kastikkeet. Ketsupin asemaa toimitti tomaattikastike, johon sain oivat vinkit Peggyn punaisesta keittiöstä. Tein Peggyn ohjeeseen pari pientä muutosta.

Tomaattikastike Sandran tapaan:

400 g Mutti-tomaattimurskaa
130 g Mutti-tomaattipyreetä
2-3 luomusipulia
2-4 kpl luomuvalkosipulin kynttä
1 punainen, mieto chili
1 puska tuoretta basilikaa
1 tl suolaa
1 rkl vaahterasiirappia
oliiviöljyä kuullottamiseen
mustapippuria rouhittuna


Kuori ja pilko sipulit, halkaise chili, poista siemenet ja huuhtele vedellä. Kuullota sipuleita hetken aikaa kattilassa tilkassa öljyä. Lisää kattilaan tomaattimurska, tomaattipyree ja kaikki muut mausteet. Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä noin 40 minuuttia. Jäähdytä kastike ja soseuta sauvasekoittimen avulla sileäksi kastikkeeksi. Siirrä kastike tarjoiluastiaan tai lasipurkkiin. Säilytä kastike jääkaapissa.

Tomaattikastike toimi todella hyvin sekä hampurilaisen välissä että sipulirenkaiden kaverina.


























Tomaattikastikkeen lisäksi pääsiäisburgereiden karitsanjauhelihapihvit saivat kylkeensä tietysti tsatsikia, pääsiäistyyppisellä twistillä.

Sandran pääsiäistsatsiki:

1 prk kermaviiliä, kannattaa valuttaa pari tuntia ennakkoon
1 prk creme fraichea
1 kurkku raastettuna ja valutettuna, siemenet kannattaa poistaa
5-8 luomuvalkosipulin kynttä raastettuna, oman maun mukaan tietysti
puolikkaan sitruunan mehu
1-2 rkl hunajaa, oman maun mukaan
1 puska tuoretta minttua hienonnettuna
1 pkt Arla Apetina pala 200g -salaattijuustoa, haarukalla muussattuna
suolaa
mustapippuria rouhittuna

Lusikoi kermaviili suodatinpussin sisään ja asettele suodatinpussi siivilään. Laita siivilän alle astia ja nosta koko komeus jääkaappiin tunniksi tai pariksi, jotta ylimääräinen neste valuu kermaviilistä pois.
Laita myös kurkkuraaste siivilään ja anna ylimääräisen nesteen valua pois, voit painella raastetta lusikalla.

Sekoita kulhossa keskenään kaikki tsatsikiainekset ja anna tsatsikin makuuntua jääkaapissa jopa neljän tunnin ajan.






























Hillottu punasipuli oli oiva lisäys pääsiäisburgereihin, yllättävän herkullinen lisäys myös.

Hillottu punasipuli:

5-6 luomupunasipulia
1 dl vettä
1 dl punaviinietikkaa
1 dl luomusokeria

Kuori ja viipaloi punasipulit ohuiksi renkaiksi. Mittaa kattilaan vesi, punaviinietikka ja sokeri. Anna seoksen kiehahtaa.

Lisää seokseen viipaloidut sipulit ja keitä 10-15 minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmentyneet. Jäähdytä seos kattilassa liemineen ja purkita haaleana. Tarjoile pääsiäisburgereiden välissä.


Lamburgereiden pihvit:

Karitsan jauhelihaa, noin 100 g per hampurilainen

Muotoile ja taputtele jauhelihasta pihvit leivinpaperin päälle uunipellille.  Ripottele pihvin päälle suolaa ja rouhi myllystä mustapippuria. Paista pihvejä uunissa 200-225 asteessa noin 20 minuutin ajan. Muista, että uunit ovat erilaisia, joten paistolämpötila ja paistoaika voivat vaihdella.

Kun pihvit ovat valmiit, nosta ne uunista ja laita jokaisen pihvin päälle siivu herkullista kermajuustoa.




























Lisäksi hampurilaisten väliin survottiin salaattia ja tuoretta tomaattia. Lamburgerin kylkiäisenä puolestaan tarjoiltiin parmesaanilla aateloituja lohkoperunoita ja kaupan pakastealtaan sipulirenkaita.



























Parmesaani-lohkoperunat:

haluamasi määrä luomuperunoita hyvin pestyinä
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta

parmesaania tai vastaavaa juustoa raastettuna

Koivulehdossa perunoita duunattiin 2 kg ja parmesaania raastettiin joukkoon 70 g.

Pese perunat todella hyvin ja poista perunoista mahdolliset huonot kohdat. Lohko perunat sopivan kokoisiksi lohkoiksi ja laita perunalohkot reilun kokoiseen kulhoon. Lisää kulhoon reilusti oliiviöljyä ja oman maun mukaan suolaa, mustapippuria rouhittuna sekä jauhettua paprikaa. Sekoittele perunoita huolellisesti, jotta mausteseos levittyisi perunoihin tasaisesti.

Levitä maustetut perunalohkot uunipellille leivinpaperin päälle ja laita uuniin 225 asteeseen 20-40 minuutiksi. Puolessa välissä paistoa nosta pelti uunista ja kääntele perunoita. Levitä perunoiden päälle juustoraaste ja nosta perunapelti takaisin uuniin kypsymään. Kun perunat näyttävät valmiilta, nosta pelti uunista ja pyörittele jälleen perunoita varovasti lastan avulla. Tarjoile.






Näihin kuviin, näihin tunnelmiin jäävät tämän pääsiäisen ruokamuistelot.

Kevätterveisin

Sandra*


1 kommentti:

  1. Siis nämä Lamburgerit lisukkeineen olivat taivaallisen hyviä;)

    VastaaPoista