f

16.9.2014

Metsään on tullut jo syys...

Syksyiseltä näyttää ja tuoksuu, mutta aurinko ja lämpimät kelit ovat pitäneet huolen siitä, että syysfiilarit ovat hyvinkin pitkälle olleet vain positiivisia. Päivänä eräänä Koivulehdossa nautittiin päivälliseksi ruokaa, joka minun mielestäni on aitoa syysruokaa eli kaalilaatikkoa. Minä pidän kaalilaatikosta, olen aina pitänyt myös kaalikääryleistä, ja näin syksyn tullen mieleni tekeekin usein kaaliruokia. Perheeni on myös oppinut pitämään kaaliruuista sen jälkeen, kun löysin luomukaalin. Luomukaali ei valmistuessaan haise lähimainkaan niin etovalle kuin tavallinen kaali, eikä myöskään luomukaalin maussa ole mukana sitä pientä etovaa vivahdetta, mikä tavallisen kaalin ominaisuuksiin kuuluu. Aika uskomatonta, mutta kannattaa kokeilla! Ainakin niiden, jotka jättävät kaaliruuat tekemättä hajuhaitan takia. Kokeilkaa luomukaalia, se ei haise! 






Toinen hyvä kikka, jolla saa kaalilaatikon perheelle maistumaan, on huolehtia ruoan maustamisesta. Kaalilaatikostakin saa hyvän makuista, kunhan maustaa sen oikein. Tärkeää on maistella ruokaa tekemisen lomassa, jotta sen saa sopimaan omiin makunystyröihin. Tässäpä resepti Koivulehdon kaalilaatikkoon, jonka voi halutessaan syödä joko riisillä tai ilman riisiä. Koivulehdossa kaalilaatikkoon laitetaan hiukan riisiä, sillä lapsille ruoka maistuu paremmin kera riisin.
































Koivulehdon kaalilaatikko:

1,2 kg luomukaalia
400 g jauhelihaa
400-500 g luomuporkkanoita
3 luomusipulia
1,5 dl täysjyväriisiä (halutessaan tämän voi jättää pois)
suolaa, mustapippuria, voita
1 dl tummaa siirappia tai 1/2 dl tummaa siirappia + 1/2 dl intiaanisokeria
2 rkl aurinkokuivattuja tomaattikuutioita basilikaöljyssä
ripaus oreganoa
4 dl kuohukermaa

Halkaise kaali ja huuhtele se hyvin huolellisesti, poista päällimmäiset lehdet jos ne ovat kärsineen näköiset. Suikaloi kaali oikein ohuiksi suikaleiksi ja laita ne paistinpannulle kuullottumaan voinokareen kanssa. Kaalia kannattaa lisätä pannulle vähän kerrallaan, kun edellinen satsi on hiukan jo painunut kasaan. Pese, kuori ja pilko tai suikaloi myös porkkanat ja lisää nekin pannulle kypsymään kaalin joukkoon. Tässä vaiheessa kannattaa lisätä kasvisten joukkoon jo varovaisesti suolaa ja mustapippuria.

Ruskista jauheliha toisella pannulla. Pilko sipulit ja lisää silppu jauhelihan joukkoon. Mausta jauheliha varovaisesti suolalla ja oreganolla. Lisää pannulle aurinkokuivatut tomaattikuutiot sekä riisi, ja anna riisin kuullottua.






























Yhdistä kasvisseos ja jauheliha-riisiseos ja lisää seokseen siirappi. Sekoittele seosta huolellisesti ja tarkista maku. Tässä vaiheessa voi vielä lisätä mausteita, jos se on tarpeen. Kippaa kaali-jauhelihaseos uunivuokaan ja tasoittele ruoka vuokaan. Lisää joukkoon kuohukerma ja vie komeus uuniin kypsymään. Paista kaalilaatikkoa uunissa 200 asteessa 1-1,5 tuntia tai kunnes ruoka on kypsää. Vuoka kannattaa peittää foliolla, jos pinta tummuu liikaa.

Tarjoile puolukkahillon tai puolukkasurvoksen kanssa.







Syysterveiset-syysterveiset 
Sandra*

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti