f

20.5.2014

Ensimmäinen yhteistyökuvio voideltu ja Sandran avokadoöljy-voi

Tutustuin jo kahdeksan vuotta sitten Antioksidanttiklinikan ja Kaarlo Jaakkolan kevytvoi-reseptiin, jonka tarkoituksena on saada ihmisten leivän päälle teollisesti prossessoitujen margariinien sijasta terveellisempää levitettä, voin hyvää makua unohtamatta.
Antioksidanttiklinikan kevytvoi-resepti muodostuu kolmesta komponentista, joita tulee määrällisesti saman verran. Yksi osa voita, yksi osa kylmäpuristettuja öljyjä ja yksi osa vettä. Aikoinaan tein kevytvoita useastikin, mutta koska asuimme kahdestaan ja voin kulutus oli aika vähäistä, kevytvoi pilaantui usein jääkaapissamme ennen kuin ehdimme käyttää sen loppuun. Epäilen, että nopea pilaantuminen johtui veden lisäämisestä seokseen. Luovuin kevytvoin tekemisestä nopean pilaantumisen sekä kylmäpuristetun rypsiöljyn maun vuoksi, kunnes kauppojen hyllylle ilmestyi kylmäpuristettua avokadoöljyä.   

Löydettyäni Olivado-sarjan avokadoöljyn sekä muut ihanan makuiset öljyt, olen kehitellyt perheemme makuun sopivan voi-öljylevitteen, jota olemme käyttäneet leivän päällä jo neljän vuoden ajan. Makunystyrämme ovat tottuneet ihanan makuiseen levitteeseen niin hyvin, että teollisesti valmistettuja voilevitteitä ei enää Koivulehdon keittiöön huolita. Esittelin Olivado-sarjan öljyjen suurkuluttajana reseptini myös Olivadon viestintätoimistolle ja ehdotin heille yhteistyötä. He innostuivat herkullisen kuuloisesta avokadoöljy-voista, ja koska käytän levitteeseen heidän sarjan tuotteitaan, lähtivät he mukaan yhteistyöhön Koivulehdossa-blogini kanssa.
Yhteistyön tiimoilta sain heiltä postissa paketin, joka sisälsi neljä pulloa öljyjä. Juuri niitä öljyjä mitä käytän Koivulehdon keittiössä lähes päivittäin, eli Olivado Extra Virgin Avokado Oil, Olivado Extra Virgin Avokado Lemon Zest, Olivado Extra Virgin Macadamia Nut Oil ja Olivado Natural Omega Oils Organic. Olivado Extra Virgin Avocado Oil eli kylmäpuristettu avokadoöljy on kehitetty vuonna 2000 Olivadon toimesta tuoreiden Uusi-Seelantilaisten avokadojen hedelmälihasta. Ainutlaatuisen puristusmenetelmän vuoksi öljy sisältää samoja terveydelle hyödyllisiä, rasvaliukoisia ainesosia kuin tuoreet avokadotkin. Kylmäpuristetussa avokadoöljyssä on pehmeä ja mieto maku, ja öljy kestää kuumentamista aina 255 celsiusasteeseen saakka. Avokadoöljy sisältää runsaasti kertatyydyttymättömiä ja monityydyttymättömiä rasvahappoja, E-vitamiinia ja karotenoideja.

Olivado Extra Virgin Avocado Lemon Zest on valmistettu kylmäpuristetuista kypsien avokadojen hedelmälihasta ja tuoreiden sitruunoiden kuoresta saatavasta öljystä. Hienostuneen makuinen ruoanlaittoöljy soveltuu sellaisenaan salaatinkastikkeeksi tai vaikka leivontaan.


Olivado Extra Virgin Macadamia Nut Oil on valmistettu laadukkaista Australian Queenslandin macadamiapähkinöistä. Macadamia kuuluu runsasrasvaisimpiin pähkinöihin ja niistä saadaan puristamalla kullanväristä öljyä. Hienostuneen pehmeä, voita muistuttava pähkinäinen maku tekee öljystä monikäyttöisen öljyn ruoanlaittoon ja leivontaan. Öljy soveltuu myös paistamiseen, sillä sen savuamispiste on 210 celsiusastetta. Macadamiapähkinäöljy sisältää omega-3- ja omega-6-rasvahappoja sekä runsaasti luontaisia antioksidantteja.

Olivado Natural Omega Oils Organic on sekoitus korkealuokkaisia kylmäpuristettuja luomuavokado-, oliivi- ja pellavansiemenöljyjä. Avokado- ja oliiviöljy sisältävät omega-6-rasvahappoja ja vahvoja antioksidantteja, kuten fenoliyhdisteitä, betasitosterolia, koentsyymi Q10:tä ja luteiinia. Pellavansiemenöljy sisältää ihmisen hyvinvoinnille välttämätöntä omega-3-rasvahappoa enemmän kuin mikään muu kasviöljy. Omega-3-rasvahappo auttaa ylläpitämään veren normaalia kolesterolitasoa. Tämä korkealaatuinen luomuöljysekoitus sopii myös raakaruokailijan lautaselle, mutta se ei sovellu paistamiseen, koska öljyn ominaisuudet heikkenevät korkeissa lämpötiloissa. (tuoteinformaatioiden lähde Olivado Limited)
Koivulehdon keittiössä Olivadon öljyjä käytetään monipuolisesti ruoanlaittoon, leivontaan tai sellaisenaan salaatinkastikkeena. Suosikkiöljyni on ehdottomasti Avokado Lemon Zest -öljy, sillä pidän kovasti hennosta sitruunan mausta, mikä sopii myös tekemääni levitteeseen erinomaisesti, ja samalla se hiukan peittää pellavansiemenöljyn voimakasta makua.

Sandran avokadoöljy-voi:

500 g pehmeää voita (huoneenlämmössä noin 3-4 tuntia)
yhteensä 1–2 pulloa (à 250 ml) Olivadon kylmäpuristettuja öljyjä
esimerkiksi:   1/2 pl Natural Omega Oils Organic 
                   + 1/2 pl Extra Virgin Avocado Oil
                   + 1/2 pl Extra Virgin Macadamia Nut Oil
                   + 1/2 pl Extra Virgin Avocado Lemon Zest

EDIT: Öljyn määrän suhteen kannattaa aloittaa varovasti ja kokeilla ensin voin koostumusta lisäämällä yhden pullon verran öljyjä, eli 250 ml. Voista tulee aikamoisen pehmeää, kun mukaan lisää 2x250 ml öljyä, joten kokeile ja etsi omaan makuusi sopiva koostumus ja pehmeys.

Öljyjen suhdetta voi vapaasti muutella oman maun ja öljyjen saatavuuden mukaan. Minä saatan tehdä usein myös niin, että laitan koko pullon Natural Omega-öljyä, reilun puoli pulloa kylmäpuristettua avokadoöljyä ja vajaan puoli pulloa avokado lemon zest -öljyä. Usein teen voin fiiliksen mukaan ja lurautan öljyjä pullosta summanmutikassa. 


Kaavi huoneenlämmössä pehmentynyt voi leivontakulhoon ja kaada osa öljystä mukaan. Ota esille sähkövatkaimesi ja sekoita voi-öljyseosta sievästi, kunnes öljy on sekoittunut hyvin voin sekaan. Lisää jälleen osa öljymäärästä ja sekoita se vatkaimella voin sekaan. Kun olet lisännyt kaiken öljyn voin sekaan, sekoita seosta voimakkaasti niin kauan että seos on tasaista massaa, eikä sisällä voipilkkuja enää. Kaada seos kannelliseen tarjoiluastiaan ja vie astia välittömästi jääkaappiin. Voiastian kannen on hyvä olla tiivis.

Makusi mukaan voit lisätä voimassan sekaan myös tuoreita yrttejä tai valkosipulia mausteeksi fiiliksen mukaan. 
Tällä ohjeella voita tulee reilusti, mutta voi kyllä säilyy hyvin jääkaapissa, kunhan rasian kansi on tiivis. Vähentämällä voin ja öljyjen määrää saat valmista levitettäkin vähemmän. Tässä voissa yhdistyvät ihana maku, helppo levitettävyys ja terveydelle edulliset rasvahapot.Rasvaisin sormenjälki -terveisin
Sandra*

6 kommenttia:

 1. Monta kertaa maistaneena, Sandran tekemä avokadoöljy-voi on todella hyvää - suosittelen!

  VastaaPoista
 2. Äitikulta vai anoppikultako se siellä? Kiitos kuitenkin sanoistasi! :))

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa mahtavalta. Tämä perhe kokeilee :) :)

  VastaaPoista
 4. Onpa ihana kuulla, kokeilkaa ihmeessä! ;)) Kerro sitten, että mitä piditte?

  <3

  VastaaPoista
 5. Me kans kokeillaan! Olivadoöljyt on kyllä hyviä, täällä myös kovassa käytössä, tuota omegaa ei ole näkynyt kaupan hyllyillä, pitänee hankkia jahka pääsen seuraavan kerran kaupunkiin asti :-) . Ihania reseptejä ja hauska huomata että sukulaisten keittiöistä löytyy samoja ruokavärkkejä, pitääs joskus kokoontua porukalla kokkailemaan! Ja raakakaakkuja tekemään <3

  VastaaPoista
 6. Onpa mukava kuulla! ;) Kokkauskokoontuminen kuulostaa hauskalta, ja erityisesti se syöminen ois varmasti tosi hauskaa. ;D Hyvä ruoka parempi mieli on mun mottoni, hih! ;))

  VastaaPoista