f

21.10.2016

Inspiraation inspiroimat avokadoleivät

Stressivatsani on viime aikoina tehnyt oloni todella tukalaksi, ja välillä vatsakivut ovat olleet niin kovat, että on ollut pakko luovuttaa ja oikaista itsensä pariksi tunniksi lepäämään. Stressivatsan takia olen kadottanut sekä ruokahaluni että inspiraationi ruuanlaittoon. Inspiraation flow-tilassa kokkaaminen on mahtavaa ja antaa luovuudelle aivan uusia ulottuvuuksia, joten olen ollut hiukan surullinen inspiraationi katoamisesta.

Huonon olon takia lepääminen on mielestäni todella puuduttavaa puuhaa, joten usein yritän katsella lepäämiseni ohessa televisiosta jotain mukavaa ja leppoista ohjelmaa. Näin tein myös tällä viikolla eräänä iltana, kun lepäsin vatsa kipeänä itsekseni sohvalla muun perheen ollessa harrastuksissa. Selailin kanavia ja huomasin AVA-kanavan mainoksen Nigellan helpot herkut -ohjelmasta. En ollut ollenkaan huomannut Nigellan uutta ohjelmaa ja näin ollen olin ehtinyt missata jo kaksi jaksoa. Onneksi on MTV3 Katsomo, josta ohjelmat voi katsoa milloin vain.



























Olen ollut jo vuosia Nigellan ruokaohjelmien fani, sillä rakastan hänen mutkatonta suhtautumistaan ruuanlaittoon ja saan ohjelmista valtavasti inspiraatiota omaan ruuanlaittooni. Muutamia reseptejäkin olen kokeillut, erästä suklaakakkureseptiäkin, jolla sain aikaan ison ja todella suklaisen ihanuuden. Kakku oli hyvin tuhdisti suklainen ja pieni kakkupala riitti sammuttamaan makeannälän. Muistaakseni vein kakkua naapureillekin, niin riittoisa siitä suklaakakusta tuli.

Levätessäni katselin Katsomosta Nigellan helpot herkut -ohjelmaa, ja niin vain kävi, että sieltä se oma inspiraationikin alkoi hiljalleen heräillä. Ensimmäisessä jaksossa Nigella valmisti avokadopaahtoleipää, joka Me Naiset -lehden verkkosivuilta löytyvän artikkelin mukaan (<linkki), aiheutti paljon irvailuja netissä. Katsojien mielestä avokadopaahtoleipä oli liian yksinkertainen, eikä oikeastaan resepti ollenkaan. Onhan se totta, että avokadosta haarukalla muussaamalla tehty levite on moneen kertaan nähty juttu, siinä ei ole mitään uutta. Mielestäni tässä oli ehkä kuitenkin enemmän kyse siitä, että haluttiin antaa ihmisille inspiraatiota ja ideaa, kuin siitä, että olisi haluttu jakaa yleisölle jokin uusi hieno resepti. Näin ainakin itse koin asian, sillä pitkästä aikaa sain inspiraation ostaa avokadoja ja tehdä avokadoleipiä. Niinpä seuraavana iltana meillä tarjoiltiin iltapalaksi tuoreita itsetehtyjä sämpylöitä, joiden päälle laitettiin avokadolevitettä. Oikeastaan tulin tehneeksi levitettä sen verran runsaasti, että sain ihanat avokadoleivät itselleni myös aamupalaksi Nigellan tyyliin.




























Sandran arki-illan avokadoleivät:

4 avokadoa
1–2 luomusitruunan mehu
1/2–1 mieto punainen chili, siemenet poistettuna
1 puska tuoretta basilikaa
3–4 luomuvalkosipulinkynttä
suolaa
mustapippuria rouhittuna myllystä





























Soseuta avokadot haarukalla tai sauvasekoittimella ja lisää soseen sekaan sitruunamehu, suola ja mustapippuri. Sekoita hyvin lusikalla. Hienonna valkosipulinkynnet mahdollisimmat pieneksi kuutioksi tai käytä valkosipulipuristinta. Halkaise chili, poista siemenet, huuhtele ja pilko pieneksi kuutioksi. (Muista käyttää suojahanskoja kun käsittelet chiliä, tai ainakin vältä chilin käsittelyn jälkeen silmien hieromista.) Sekoita hienonnetut valkosipulit ja chilit avokadososeen sekaan. Hienonna vielä tuore basilika ja lisää sekin levitteen joukkoon. Voit käyttää ainoastaan basilikan lehdet, mutta minä hienonnan yleensä myös basilikan varret mukaan ja silloin basilikan maku on usein voimakkaampi. Sekoittele avokadolevitettä lusikalla ja maistele. Mikäli levite kaipaa mielestäsi jotain lisää, nyt on hyvä hetki lisätä puuttuvaa makua.

Avokadolevite saa mielellään levätä ja makuuntua ennen tarjoilua parikin tuntia, mutta jos on hoppu kuten meillä, niin sen voi aivan hyvin syödä samantien.

Halkaise uunituore, mutta jäähtynyt sämpylä ja levitä sämpylän puolikkaalle reilusti avokadolevitettä. Kokeile myös laittaa leivän päälle mielijuustoasi, juusto sopii hyvin tämän avokadoleivän kanssa.




Inspiraatioterveisin perjantaintunnelmista


Sandra*

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti