f

31.10.2014

Karpalo on hyvää, ja varsinkin kun sen kinuskin kanssa syö

Viimeisimmästä päivityksestä on vierähtänyt tovi, mutta mielestäni se on vain todiste siitä, että olemme eläneet täyttä ja täysinäistä elämää täällä Koivulehdossa. Olemme viettäneet virkistävän syysloman, sairastaneet parit flunssat, muuttaneet uuteen keittiöömme ja touhunneet arkitouhuja aamusta iltaan. Lehdet tuolla lojuvat edelleen sikin sokin pihamaata ja odottavat siivoojaansa, mutta kun en millään malttaisi siirtyä sisätilojen muuttopuuhista ulos haravoimaan. 

Muuttopuuhien myötä aikuiset saavat oman työhuoneen, joten paljon kivaa hommaa meillä riittää edelleen. Mutta kai ensin täytyy ne lehdet...





























Törmäsin muutamassakin blogissa sekä lehdessä piirakkaohjeeseen, jossa oli yhdistetty puolukka tai karpalo ja kinuski. Vertailin ohjeita ja tein oman versioni puolukka-kinuskipiirakasta, johon käytin karpaloita. Piirakasta tuli todella hyvää, vaikka kenties ulkomuotoa ajatellen saatan hioa reseptiikkaa seuraavalla kerralla johonkin suuntaan. 




























Tiesittekö muuten, että karpalo ja myös puolukka ovat todella terveellisiä marjoja. Lukemani mukaan karpalo erityisesti on varsinainen supermarja ja auttaa mm. toistuvien virtsatietulehduksien kanssa kamppailevia. Lisää tietoa karpalon hienoudesta löytyy mm. täältä




























Tässä teille mukava tapa aloittaa tutustuminen karpalon makuun. Piirakan tekeminen kannattaa aloittaa kinuskin keittämisellä. Minä tein kinuskin ohjeella, joka löytyy aikaisemmasta postauksestani Vaniljajäätelön kaveriksi kuumaa kinuskikastiketta ja suolapähkinöitä.

Kinuskikastike:

4 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria

Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan ja keitä seosta välillä sekoittaen 20-25 minuuttia. Anna kastikkeen jäähtyä.






























Sandran karpalo-kinuskipiirakka:

Pohja:
100 g pehmeää voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 1/2 dl Sunnuntai Gluteeniton Jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta

Karpaloita 



Vatkaa pehmennyt voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää taikinaan muna. Sekoita huolellisesti ja lisää jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe.

Voitele ja korppujauhota piirakkavuoka ja levitä taikina vuokaan. Taikina on melkoisen tahmaista ja levittäminen helpottuu, kun kastat lusikkaa välillä kylmässä vedessä.

Kun taikina on piirakkavuoassa, kaada jäähtynyt kinuskikastike piirakkapohjan päälle ja  levitä puolestaan kinuskin päälle karpaloita reilusti. Paista piirakkaa 200 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsää.





























Kinuski tasapainoittaa kivasti karpaloiden kirpeyttä, kun taas karpalot puolestaan tasapainottavat kinuskin makeutta. Ihanaa piirakkaa, jonka reunoille kinuski makeasti karamellisoitui rapeaksi.









Mukavaa viikonloppua kaikille!

Sandra*

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti