f

3.6.2014

Lihapullakeitto

Erään arkipäivän päivällisruokamme oli kuin suoraan Astrid Lindgrenin kirjoittamasta sadusta. Voin hyvin kuvitella, että Huvikummussa tai Melukylässä on joskus syöty lihapullakeittoa. 




























Minä löysin idean lihapullakeittooni Sara La Fountainin uusimmasta Healthy kitchen -keittokirjasta. Resepti löytyy kirjasta nimellä tomaatti-lihapullakeitto, mutta tälläkin kertaa sovelsin reseptin ideaa ja tein sekä keiton että lihapullat omien reseptieni mukaan. Tomaattikeiton tein ohjeella jonka olen julkaissut jo aikaisemmin blogissani, ja löydät hurmaavan hyvän tomaattikeiton ohjeen täältä. Lihapullat tein sen hetkisen ideointikykyni mukaan omasta päästä. Jokainen voi itse tehdä myös tomaattikeiton sekä lihapullat omien hyvien ohjeidensa mukaan, tässä ainoastaan uusi ja kiva idea teillekin, kuinka nämä kaksi ruokalajia voi jännästi yhdistää keskenään. 





























Sandran lihapullakeitto:

Ensin Lihapullat eli puhalillit.

700 g jauhelihaa
2 luomusipulia silputtuna
1-2 rkl tomaattipyrettä
1-2 luomumunaa
suolaa, mustapippuria, jauhettua paprikaa
1 tl kuivattua persiljaa
1/2 tl intiaanisokeria

Sekoita lihapullataikinan ainekset keskenään ja vaivaa taikinaa käsin saadaksesi taikinaan helposti työstettävän koostumuksen. Mikäli raa'an jauhelihan vaivaaminen käsin tuntuu sinusta inhottavalta voit laittaa käteesi kumihanskan jolloin sinun ei tarvitse käsitellä raakaa lihaa paljaalla kädellä. Pyörittele lihapullat joko käsin tai kahden ruokalusikan avulla ja asettele ne leivinpaperilla päällystetylle uunipelille vieri viereen. Paista lihapullia 200 asteessa noin 20-25 minuuttia, minä käytin lisäksi kiertoilma-asetusta.




Tee tomaattikeitto. 

Kermainen tomaattikeitto Sandran tapaan:

1 kg terttukirsikkatomaatteja

1 tuore punainen chilipalko (siemenet poistettuna) 
3 luomupunasipulia
1 valkosipulinkynsi
5 kpl retiisejä
Avokado zest -öljyä
oreganoa, suolaa ja pippuria
6-8 kpl tuoretta basilikan lehteä
2 dl kuohukermaa

(kalamataoliiveja)


Pese tomaatit huolellisesti, puolita ne ja poista niistä kannat. Puolita chilipalko ja poista siemenet. Hienonna chili. Kuori ja lohko punasipulit. Hienonna valkosipulinkynsi. Pese retiisit ja lohko ne. Laita kasvikset uunivuokaan ja valuta niiden päälle öljyä. Mausta kasvikset kuivatulla oreganolla, suolalla ja pippurilla. Sekoita mausteet kasviksiin huolellisesti.


Paahda kasviksia uunissa 250 asteessa grillitoiminnolla noin 20 minuuttia.


Kypsennyksen jälkeen kaada kasvikset sekä niistä irronnut neste tehosekoittimeen. Lisää kerma ja soseuta keitto nopeasti tasaiseksi. Kaada keitto kattilaan ja lisää mukaan lihapullat, kuumenna. Koivulehdossa lihapullia tuli tehtyä niin runsaasti, että en lisännyt ihan kaikkia pullia keittoon. Lihapullat tulivat kuitenkin syödyksi keitossa ja ilman keittoa.








Lihapullakeitto oli kyllä hyvää, mutta seuraavalla kerralla aion kokeilla tomaatti-lihapullakeittoa Sara La Fountainin reseptin mukaan ja kypsyttää lihapullat ensin paistinpannulla ja sen jälkeen tomaattikeitossa kiehuttamalla. Luulenpa, että sillä tavalla lihapullista tulee vielä pehmoisempia. 






























Love,
Sandra*

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti