Parisen vuotta sitten löysin sattumalta Gluteenitonta leivontaa -blogista kinkku-juustosarvien ohjeen, joka on mielestäni täydellinen. Löydät alkuperäisen reseptin blogin nimen takaa. Minä olen tehnyt kyseisen taikinan aina kaksinkertaisena, koska mielestäni on sama tehdä hiukan suurempi annos melkein samalla vaivalla. Sittemmin olen tehnyt reseptillä monen makuisia sarvia vaihtamalla jauhoja tai täytteitä. Reseptiä voi siis soveltaa myös tavallisille jauhoille jos ei halua tehdä gluteenittomia versioita. Kirjoitan tähän kuitenkin molemmat versiot taikinasta.
Gluteenittomat kinkku-juustosarvet:
7 dl Sunnuntai Tumma Gluteeniton Jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
100 g voita
250 g Ehrmann maitorahkaa
2 kananmunaa (+ 1 kananmuna voiteluun)
1 dl juustoraastetta
täytteeksi juustoraastetta ja kinkkusuikaleita
Mittaa kuivat aineet kulhoon (jauhot, suola ja leivinjauhe) ja sekoita hyvin. Nypi joukkoon paloiteltu voi. Lisää taikinaan rahka, kananmunat ja juustoraaste. Sekoita taikina tasaiseksi massaksi käsin. Vaivaa taikinaa niin kauan, että taikina irtoaa kulhon reunoista.
Levitä taikinapöydälle hiukan jauhoja ja jatka taikinan vaivaamista, kunnes taikina ei enää tartu käsiin. Pyöritä taikinasta pallo ja kaulitse se pyöreäksi ja melko ohueksi levyksi jauhotetulla alustalla. Jaa taikina taikinapyörän tai pitsaleikkurin avulla 8-16 kolmion muotoiseen osaan. Laita täytettä kolmion leveään päätyyn ja rullaa taikinapala leveästä päädystä kapeaan päin. Voitele sarvet kanamunalla ja ripottele pinnalle juustoraastetta tai seesaminsiemeniä. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.
4 dl tattarijauhoja
3 dl täysjyväspelttijauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
100 g voita
250 g Ehrmann maitorahkaa
1 kananmuna
1 dl juustoraastetta
täytteeksi juustoraastetta ja pieneksi kuutioituja Snellmannin perhekinkkuleikkeleitä
Leivo sarvet yllämainittujen ohjeiden mukaan. Nipistin sarvien päät yhteet, jotta suurin osa täytteestä pysyisi sarven sisällä. Minulla kinkku-juustosarvia tuli tällä ohjeella kaksi uunipellillistä, ja paistoin pelliliset yhtä aikaa 225 asteessa kiertoilma-asetuksella noin 15 minuuttia.
Kinkku-juustosarvet söimme kasvissosekeiton kanssa. Minusta on kiva tarjoilla kasvissosekeiton kanssa jotain hyvää leipää tai muuta pikkusuolaista tuomaan täyteläisyyttä kasviskeittoaterialle.
Koivulehdon perinteinen kasvissosekeitto:
1 kg porkkanoita
3 isoa luomusipulia
2 perunaa
1 pss suikalejuureksia
2 dl kuohukermaa
suolaa, mustapippuria ja nokare voita
Kuori juurekset ja pese ne huolellisesti. Lohko porkkanat, perunat ja sipulit muutamaan osaan ja laita ne kattilaan suikalejuuresten kanssa. Lisää vettä sen verran että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Lisää keitinveteen hiukan suolaa ja anna kasvisten kiehua kypsiksi. Lisää keittoon kerma ja muut mausteet ja anna keiton kiehahtaa. Soseuta keitto sauvasekoittimen tai tehosekoittimen avulla samettisen pehmeäksi keitoksi.
Terveisin Sandra*
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti