f

14.3.2014

Lihapullaperjantaina napolilaiset lihapullat

Perjantai-illan ja alkavan viikonlopun kunniaksi Koivulehdossa herkuteltiin napolilaisilla lihapullilla. Vatsa ja mieli tyytyväisinä olemme virittäytyneet viikonlopputunnelmiin.
























Lihapullaohje löytyy Sikke Sumarin "Sikke - Ruokaa rakkaudella Toscanassa" -kirjasta. Kirja
on ehdottomasti yksi suosikeistani ja kovassa käytössä Koivulehdon keittiössä.

Virallinen nimitys lihapullareseptille Siken kirjassa on "Lihapullat napolilaisittain", mutta meidän keittiössämme tämän ruokalajin nimeksi on muotoutunut "Siken lihapullat". Niin tai näin, nämä ovat todella herkullisia ja ohje on tässä.

Lihapullat napolilaisittain:

2 siivua pehmeää valkoista leipää (poista kuori)
tilkka vettä
600 g jauhelihaa
1 nippu sileälehtistä persiljaa pieneksi hakattuna (minä käytin kuivattua persiljaa)
2 kananmunaa
120 g parmesaania raastettuna
3-4 valkosipulinkynttä murskattuna
suolaa ja pippuria
50 g rusinoita
50 g pinjansiemeniä
vehnäjauhoja (tällä kertaa oikaisin, enkä käyttänyt jauhoja)

Paistamiseen oliiviöljyä


Kastike:
reilu loraus oliiviöljyä
1 iso keltasipuli
2 sellerinvartta (Koivulehdon versiosta nämä jäivät tällä kertaa puuttumaan)
pari purkillista italialaisia purkkitomaatteja (minä käytin luomutomaattimurskaa)
    tai 500g erittäin kypsiä tomaatteja kaltattuina
50 g tomaattisosetta
suolaa ja pippuria
ripaus sokeria (minä korvasin sokerin tilkalla hunajaa)



Liota leipä pehmeäksi tilkkasessa vettä. Sekoita liha, leipä, persilja, kananmunat, parmesaani, valkosipulit, suola ja pippuri isossa astiassa notkeaksi taikinaksi. Käytä hommaan käsiäsi.

Lisää pinjansiemenet ja rusinat, ja anna taikinan maustua sillä aikaa, kun teet kastikkeen.

Kuullota pilkottu sipuli ja selleri kullankeltaisiksi oliiviöljyssä. Lisää tomaatit ja mausta tomaattisoseella, suolalla ja pippurilla. Keitä 15-20 minuuttia. Pehmennä makua ripauksella sokeria.

Tee taikinasta lihapullia ja "puuteroi" ne vehnäjauhoilla kevyesti, se pitää pullat mehevinä. Paista pullat pannussa reilussa lorauksessa oliiviöljyä, kumoa ne kastikkeeseen ja keitä vielä kymmenisen minuuttia. 

Koivulehdon keittiössä tästä ohjeenmukaisesta valmistustavasta poikettiin hieman. Tein taikinasta lihapullia ja asettelin ne uunipellille ilman jauhopuuterointia. Paistoin lihapullia 200 asteessa 25 minuuttia, jonka jälkeen nostin ne tomaattikastikkeeseen kiehumaan kymmeneksi minuutiksi.   


Lihapullat ja makoisa tomaattikastike tarjoiltiin perheelle spagetin ja vihersalaatin kera. Lisukesalaatti oli aineksiltaan hyvin yksinkertainen, mutta herkullinen seuralainen makoisille lihapullille.

































Lisukesalaattiin pesin ja revin vihreää jääsalaattia, lorautin tilkkasen sitruunalla maustettua Avokado zest -öljyä, pyöräytin hippusen mustapippuria myllystä ja raastoin päälle parmesaania. Helppoa ja herkullista! 

 





Parhain perjantaiterveisin
Sandra*
                                                           

3 kommenttia: