f

22.9.2014

Smoke in the water eli savukalakastike

Minä olen pienestä pitäen tottunut syömään kalaa monipuolisesti. Lapsena vietin monet kesät mummun ja papan kanssa mökillä, ja sielläkös sitä kalaa vasta syötiinkin. Pappa kalasti verkoilla ja katiskalla järvestä kaloja, ja niitä syötiin paistettuna, keitettynä ja savustettuna päivittäin. Järvikalojen lisäksi tietysti lohi ja siika ovat tulleet minulle maultaan tutuiksi. Yksi lempiherkuistani on aina ollut savustettu siika, ja sitä isäni tekeekin usein, jos vain siikaa sattuu saamaan kohtuuhintaan.

Ilolla olen seurannut, kuinka myös oma perheeni pitää kalaruuista. Mieheni ja lapseni ovat ihastuttavan kaikkiruokaisia kalaruokien suhteen. Isäni ilahduttaakin usein lapsia tuomalla meille kalaa. Eräänä viikonloppuna hän toi Koivulehtoon paketillisen savustettua siikaa. Osa siioista syötiin siltä istumalta, kun olimme mieheni kanssa saaneet ruotimistalkoot urakoitua. Loput kaloista, joita kukaan ei enää jaksanut syödä, pakastimme, ja tein siitä myöhemmin savukalakastiketta. 























































Hyvän savukalakastikkeen ohjeen löysin Valion sivuilta, ja linkistä pääset katsomaan alkuperäistä reseptiä. Savulohi-kasviskastike. Minä käytin kyseistä reseptiä inspiraation lähteenä ja muovasin sen avulla oman ohjeeni savukalakastikkeelle. 







Koivulehdon savukalakastike:

1-2 luomusipulia
1-2 valkosipulin kynttä
nokare voita
2-3 luomuporkkanaa
1 kesäkurpitsa
4 dl kuohukermaa
noin 500 g savustettua siikaa 
loraus sitruunamehua
suolaa, mustapippuria, tilliä
spagettia

Kuori porkkanat, pese ne huolellisesti ja pilko pieniksi kuutioiksi. Kuori ja pilko sipulit ja kuullota niitä hetken aikaa paistinpannulla nokareessa voita. Pese kesäkurpitsa ja pilko sekin pieniksi kuutioiksi. Lisää porkkanat ja kesäkurpitsat paistinpannulle ja anna niidenkin hetken aikaa kuullottua. Lorauta mukaan kerma sekä suola, pippuri ja sitruunamehu. Anna kastikkeen kiehua hetken aikaa.

Laita tässä vaiheessa pastavesi kiehumaan, ja kun vesi kiehuu, lisää veteen reilusti suolaa ja laita mukaan myös pasta kypsymään.

Lisää kastikkeeseen siikapalat ja tilli ja anna kastikkeen kiehahtaa, kunnes kastike on kypsää. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Kun pasta on kypsää, valuta lävikössä keitinvesi pois ja yhdistä pasta kastikkeen kanssa. 
Voit halutessasi tarjoilla pasta-annoksen tuoreen tillin kera.










Reipasta viikon alkua jokaiselle!
Sandra*


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti