f

9.4.2014

Haitulitii ja muita yrttejä

Tuoreet yrtit ovat ihania ja monikäyttöisiä. Ruokien maustajana ne ovat korvaamattomia ja lisäksi ne ovat erittäin helppo tapa lisätä ruokavalioon vihreää väriä. Usein beige ruokakin saa uuden säväyksen tuoreen yrtin lehdistä. Mieleni tekisi useinkin ostaa kaupasta tuoreita yrttejä, mutta koen sen liian kalliiksi ja turhaksi, jos yrttiruukku läjähtää viikon päästä nuutuneena roskiin. 

Haaveissani on perustaa kasvimaan ja mansikkamaan lisäksi Koivulehtoon yrttimaa, jotta voisin käyttää tuoreita yrttejä entistä monipuolisemmin ruoanlaitossa. Kesäkauden ollessa kovin lyhyt olen suunnitellut yrttiruukkutarhan perustamista sisätiloihin, jotta voisimme nauttia tuoreista tovereista hiukan pidempään kuin ainoastaan kesäkauden ajan. 





















Ostin kuukausi sitten muutaman yrttiruukun suunnitelmissa istuttaa yrtit samantien isompaan ruukkuun. Ilokseni olen saanut huomata, että aurinko armaan löydettyä taas meidän puolellemme palloa olen saanut muutamat yrtit kukoistamaan keittiön pöydällämme. Oma ihana yrttiruukkutarhani on saanut kolme ensimmäistä asukasta ja toiveenani on kerätä koko sarja.

Ylpeänä esittelen teille esikoisyrttini: vahva minttu, basilika ja rucola eli haitulitii. 



Rucola ja basilika ovat pienentyneet selvästi suuren käyttösuosion takia, mutta onneksi uusia lehtiä kasvaa molemmista yksilöistä runsaasti.

Lauantaina nauttiessamme itsetehtyä pitsaa mummin ja paapan kanssa nostin rucolaruukun ruokapöytään, josta jokainen sai taittaa oman pitsapalansa päälle muutaman rucolan lehden. Rucolaa käytämme usein myös salaatin seassa, mutta pitsan päällä se on ehdottomasti kaikkein herkullisinta.


























Ehtiväisemmät tietysti kasvattavat yrtit itse, mutta kiireisenä ja hivenen kärsimättömänä ihmisenä koen nämä valmiit yrttiruukut todella helpoksi tavaksi tuoda kotiinsa tuoretta ja vihreää. Jatkan yrttiruukkutarhani kasvattamista!


Kasvatusterveisin Sandra*

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti